1 Ιουλίου, 2016
Αρ. Πρωτ.: 5703/20-06-2016
Αθήνα, 30 Ιουνίου 2016
Θέμα: Κλάδοι Άθλησης, Πτυχία αθλητών και Προπονητών
Συνεχίζοντας τη συστηματική ενημέρωση συλλόγων-μελών μας και των προπονητών αυτών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αναγνωρισμένες ομοσπονδίες έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με το νόμο 2725/1999, άρθρο 19 παράγραφος 2, “…να περιλαμβάνουν και άλλα αθλήματα και κλάδους άθλησης, εκτός από το βασικό άθλημα που καλλιεργούν…”. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με το καταστατικό της ομοσπονδίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Kickboxing έχει ιδρύσει κλάδους άθλησης, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, για αγωνιστικά αθλήματα που δεν είναι δυνατόν να υπαχθούν σε ξεχωριστή ομοσπονδία. Είναι αυτονόητο, και σαφώς είναι ενημερωμένοι όλοι, ότι τα συγκεκριμένα αγωνιστικά αθλήματα δεν έχουν μέχρι στιγμής την ειδική αθλητική αναγνώριση από την Γ.Γ.Α., άρα δεν μοριοδοτούνται και δεν έχουν τα προνόμια, όπως ορίζονται από τον αθλητικό νόμο, του αναγνωρισμένου αθλήματος που καλλιεργούμε. Η ομοσπονδία διευκολύνει σωματεία, που είναι ενεργά μέλη της, πάντα με δελτία και ιατρική επίβλεψη, τηρώντας όλους τους κανονισμούς ασφαλείας (εξοπλισμός, προστατευτικά, κλπ.), όπως καλλιεργήσουν και τα παράλληλα αθλήματα τους, μέσα σε ένα εξαιρετικά ασφαλές αγωνιστικό περιβάλλον που πρέπει να υπάρχει για τους αθλητές και δίνοντάς τους και τη δυνατότητα να αγωνιστούν στο εξωτερικό σε πραγματικά Πανευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Κύπελλα με τα αντίστοιχα αθλήματα.
Κωμικοτραγικό βέβαια είναι, που μη αναγνωρισμένες ομοσπονδίες ή εικονικοί παγκόσμιοι φορείς, προσπαθούν να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις, με διάφορες ανακοινώσεις, αναρτήσεις ή καταγγελίες, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό, για να μη χάσουν τις πελατειακές τους σχέσεις, όταν ως κλάδους άθλησης έχουν διάφορα αθλήματα, τα οποία έχουν ήδη την ειδική αθλητική αναγνώριση σε επίσημες αναγνωρισμένες ομοσπονδίες.
Ακόμα πιο οδυνηρό είναι το γεγονός ότι εφευρίσκουν άλλες ονομασίες για ήδη υπάρχοντα αναγνωρισμένα αθλήματα, δημιουργώντας έτσι σύγχυση σε αθλητές και γονείς, αλλά κυρίως απέναντι στην Ελληνική πολιτεία. Βέβαια, δεν τολμούν να απολογηθούν ή να τεκμηριώσουν τις όλες αυτές ενέργειές τους, αφήνοντας αθλητές έξω από τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα προνόμια του νόμου, αλλά και τη συμμετοχή τους, κάποια στιγμή, σε επίσημη σχολή προπονητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Αποκορύφωση της όλης αυτής παραπληροφόρησης και πελατειακής σχέσης και για να καλύψουν την υποκρυπτόμενη δραστηριότητά τους, είναι η δημιουργία σχολών προπονητών με ανεξέλεγκτα κόστη και έσοδα, οι οποίες προσφέρουν απλά την πώληση κάποιων βεβαιώσεων, που τελικά αποτελούν μόνο αναμνηστικά ενθύμια, μιας και δεν αναγνωρίζονται από καμία αναγνωρισμένη ομοσπονδία, ούτε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, και σαφέστατα με αυτά δεν μπορεί κάποιος να πάρει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος και να νομιμοποιηθεί. Το ίδιο ισχύει και για πτυχία από Ι.Ε.Κ., που κατά καιρούς εμφανίζονται, μέσω περίεργων συνεργασιών, μιας που και αυτά με τη σειρά τους δεν αναγνωρίζονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, και σαφέστατα δεν αποτελούν τεκμήριο για την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος.
Είναι ντροπή, όλοι αυτοί που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο, που δε σέβονται γονείς και αθλητές, που δε θέλουν να υπάγονται στον επίσημα αναγνωρισμένο αθλητισμό της Ελλάδας, να ανακοινώνουν, να προσβάλουν και να βάλουν ποικιλοτρόπως τις προσπάθειες των επίσημα αναγνωρισμένων ομοσπονδιών, που προσπαθούν και διατηρούν το σωστό και ασφαλές περιβάλλον εκμάθησης και αγωνιστικής δραστηριότητας.
Συνιστούμε λοιπόν, την προσοχή των συλλόγων, των προπονητών και των γονέων απέναντι σε όλη αυτή την “παραθλητική” δραστηριότητα και παραπληροφόρηση και τους καλούμε να ευαισθητοποιηθούν, να προσαρμοστούν και να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους αθλητές και τα παιδιά τους.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Τριανταφύλλου Μιχαήλ